Što je (zen)yoga

Bezbroj je vrsta yoge. Sve se smatraju blagotvornima za tijelo, produbljuju disanje i povećavaju otpornost na stres. Mnoge potječu iz hinduizma. Mnoge su isključivo tjelovježba atletskih zahtjeva, primjerene zdravim i mladim ljudima.

Zenyoga je kao sustav vježbanja usaglašena s praksom chana ili zena – zato je zovemo meditacija u kretanju! Nije rezervirana za mlade, zdrave i spretne. Prilagodljiva je svakoj dobnoj skupini i raznim sposobnostima.

Temelji na tri vida chana ili zena koji predstavljaju model cjelovitosti i obuhvaćaju naše cjelokupno biće, a to su:
• usklađivanje tijela,
• usklađivanje daha, i
• usklađivanje uma.

Kako to činimo? Krenimo redom.

Usklađivanje tijela – opuštenost i radost

Tijelo usklađujemo koristeći niz položaja, vježbe disanja, dijagnostiku, korektivne vježbe, masažu i rad u paru. Tako razvijamo izdržljivost, gipkost, opuštenost, snagu, ravnotežu i pospješujemo protok vitalne energije tijelom. 

Važan dio zenyoge je opuštanje, u djelovanju i u mirovanju. Pri tome je opuštenost u kretanju vrlo važna. Nju možemo prenijeti u svakodnevne aktivnosti i tako lakše podnijeti zahtjeve naših užurbanih života.

Važno je uživati u vježbanju i doživjeti radost koja je posljedica korisnog djelovanja položaja na tijelo. Radost izaziva i tjelesna i mentalna opuštenost te prisutnosti u sadašnjem trenutku.

Zenyoga koristi i terapeutske metode, koje se uče i vježbaju na seminarima te je zato i terapeutska yoga. Uključuju posturalnu dijagnostiku, korektivne vježbe, masažu i usvajanje zdravih prehrambenih navika.

Usklađivanje daha – produbljivanje i sabiranje

Uskladiti dah znači produbiti disanje, disati “trbuhom” i uskladiti dah s kretanjem. Disanje je pokazatelj našeg tjelesnog i mentalnog stanja. Plitko, površno, brzo i grubo disanje ukazuje na nemiran, raspršen i zbunjen um, ali isto tako na napeto, neuravnoteženo i nezdravo tijelo. Vježbanjem djelujemo na dah i mijenjamo njegovu kvalitetu. Tako izravno utječemo na stanje i tijela i uma.

Usklađivanje uma – lakoća i unutarnji mir

Treći vid zenyoge je usklađivanje uma. Tijelo i um su duboko povezani i međuzavisni. No fizičko vježbanje ne vodi nužno promjeni u odnosu prema sebi, drugima i životu u cjelini koja je važna da bismo promijenili njegovu kvalitetu. Da bismo to ostvarili nije dovoljno samo vježbati tijelo, već znati kako istodobno vježbati i um.

Ako znamo postupak i metodu, i voljni smo primijeniti ih, istovremeno vježbanje tijela i uma vodi novom iskustvu koje čeka da bude otkriveno. Postupak ide od grubog k istančanom, od vanjskog k unutrašnjem, od tijela k umu. Vježbanje tada postaje meditacija u kretanju kojom je moguće ostvariti ideal zenyoge, stapanje tijela, daha i uma. Kada se ova tri dijela “nas” spoje u nerazdruživu cjelinu, dosegnuli smo duboko meditacijsko iskustvo samadhija. U velikoj mjeri mijenja način na koji doživljavamo sebe i svijet - odlikuje ga lakoća, unutarnji mir, odsutnost konflikta i bistrina.

Autor fotografija: Domagoj Kunić

Uvod u zenyogu

Gdje vježbati

Vježbati možete s našim ovlašenim učiteljima/cama u više gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i SAD-u. Uživo ili preko platforme Zoom, potražite grupu za sebe.