Yoga
Zenyoga


Yoga – osnovna na─Źela

Kao cjelovit sustav tjelesnoga vje┼żbanja s nagla┼íenom duhovnom komponentom, yoga u na┼íoj tradiciji po─Źiva na pet va┼żnih na─Źela. Prvo od njih je na─Źelo preuzimanja odgovornosti za svoje vlastito stanje i prihva─çanje odgovornosti za kvalitetu svog ┼żivota. Ovo na─Źelo po─Źinje se ostvarivati ve─ç prvim dolaskom na sat┬áyoge. Razlog po─Źetka vje┼żbanja naj─Źe┼í─çe je spoznaja da treba ulo┼żiti napor kako bi se vlastito tjelesno ili mentalno stanje preobrazilo na bolje. Ovo je vrlo va┼żan ┼żivotni trenutak - radi se o ─Źinu osvje┼ítavanja sebe, ─Źinu koji podrazumijeva uvi─Ĺanje onoga ┼íto se obi─Źno naziva zakonom uzroka i posljedice.

Drugo na─Źelo odnosi se na usvajanje pravila skladnog i zdravog ┼żivota i nadovezuje se na prethodno na─Źelo. Preuzimanje odgovornosti za ono ┼íto nam se de┼íava pretpostavlja prihva─çanje pravila skladnog ili moralnoga na─Źina ┼żivota koja se sa┼żimlju u pravilu o nepovre─Ĺivanju sebe i drugih. S druge strane, pravila zdravog ┼żivota pored redovitog vje┼żbanja uklju─Źuju uravnote┼żenje prehrane, nala┼żenje ravnote┼że izme─Ĺu djelovanja i mirovanja, napora i po─Źinka, kao i umjerenost u konzumiranju hrane i pi─ça.

Ova prva dva na─Źela preduvjet su cjelovitog vje┼żbanja koje uklju─Źuje sve aspekte osobe, i predstavljaju potencijal promjene kvalitete ┼żivota na bolje.

Tre─çe na─Źelo se odnosi na vjeru u sebe, vjeru u vlastiti potencijal i u mogu─çnost promjene. Odnosi se na vjeru u na┼íu temeljnu prirodu koja je zastrta koprenom prepreka -neznanjem, pohlepom, odbojno┼í─çu, sumnjom, tupo┼í─çu, zabrinuto┼í─çu, uznemireno┼í─çu. Kako primjenom prethodnih dvaju na─Źela jasnije razaznajemo prepreke vlastitom napretku, tako u nama istovremeno narasta vjera u put kojega slijedimo.

─îetvrto je na─Źelo upravo vjera u metodu ili put kojega slijedimo. Ovo je vrlo va┼żno na─Źelo, jer se ostvaruje kroz vlastito iskustvo vje┼żbanja i iskreno preispitivanje njegovoga dosega i zna─Źaja. Kada u vlastitom iskustvu otkrijemo da na┼íe vje┼żbanje daje rezultate, mnogo nam je lak┼íe biti ustrajan i redovit u praksi. Tada ─çemo uspjeti ostvariti postojanost i kontinuitet vje┼żbanja, i pro┼żeti vlastiti ┼żivot otkri─çima do kojih smo kroz njega do┼íli.

Posljednje na─Źelo govori o ispravnom pristupu praksi, a to je ono ┼íto se naziva "po─Źetni─Źki um". Ovaj naziv opisuje stanje otvorenosti i receptivnosti, stanje koje omogu─çava u─Źenje bez zapreka. Tada nismo optere─çeni starim o─Źekivanjima, sebi─Źnim ┼żeljama i interesima. Nismo eksperti koji sve znaju, ve─ç radoznali, svje┼żi i otvoreni sada┼ínjem trenutku i beskrajnim mogu─çnostima koje nam on otvara.

Vi┼íe o yogi pro─Źitajte ovdje.